Yes, dan heb je de droomlocatie gevonden om te trouwen en de datum vastgelegd en is jullie zoektocht naar een geschikte trouwambtenaar ook van start gegaan.
Maar hoe zit dat nu eigenlijk wanneer je geen trouwambtenaar van de gemeente wilt, maar iemand van buitenaf jullie huwelijk wil laten voltrekken?
In dit artikel vertel ik je meer over zo’n BABS voor één dag, zoals dat genoemd wordt: het benoemen van een trouwambtenaar die werkzaam is bij een andere gemeente. Het is niet het meest gezellige onderdeel van je huwelijksceremonie, maar wel handig om te weten hoe het zit. Dus ik ga het zo eenvoudig mogelijk voor je maken 😊
Start met het maken van de melding van je voorgenomen huwelijk.
Als je officieel wilt trouwen op de dag van je bruiloft, dan moet er een bevoegde trouwambtenaar – ook wel Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (a.k.a. BABS) genoemd – aanwezig zijn.
Deze zal jullie het jawoord vragen, de verklaring afgeven dat jij en je geliefde daadwerkelijk in getrouwd zijn en die trouwambtenaar zorgt met de handtekening die op de akte gezet wordt ervoor dat jullie ook in het huwelijksregister worden opgenomen als echtgenoten 📝
Klinkt officieel hè? Dat is het ook! En daarom is het voor de gemeente waarin je trouwt zo belangrijk dat dit gedeelte volgens de wettelijke richtlijnen gebeurt.
Als je eenmaal weet waar je trouwt, kan je een jaar van tevoren de melding van je voorgenomen huwelijk maken, misschien ken je het als ondertrouw. Dat kan je 9 van de 10 keer – ontzettend romantisch – doen via een beveiligde pagina op de website van de gemeente waarin je trouwt.
Trouwambtenaar van de gemeente waarin je trouwt.
Tijdens die melding geef je niet alleen door op welke datum en tijd je trouwt en welke locatie je gekozen hebt, maar ook wie jouw huwelijk mag voltrekken.
In het ‘huwelijkspakket’ van iedere gemeente zit automatisch een trouwambtenaar van die bewust gemeente. Soms krijg je iemand toegewezen, maar vaker vind je op de website van de gemeente een aantal foto’s en als je mazzel hebt een filmpje met de trouwambtenaren waar je uit kan kiezen. Aan de hand van die foto en een korte tekst kan je bepalen of jullie zo’n gemeente BABS prima vinden, of dat je liever kiest voor een zelfstandig trouwambtenaar.
Ik ga ervan uit dat je deze blog leest omdat je voor die laatste optie hebt gekozen en in dit geval geef je tijdens je melding aan dat je een eigen trouwambtenaar meebrengt. In veel gevallen moet je dan al een aantal contactgegevens achterlaten, dus het is handig als je die paraat hebt.

Verschillende werkwijzen per gemeente.
Het ‘leuke’ aan de verschillende gemeenten is dat zij allemaal een eigen werkwijze hanteren als het gaan om de melding van je huwelijk. Op de website proberen ze het je zo gemakkelijk mogelijk te maken, maar dit lukt niet altijd.
Want er zijn verschillende werkwijzen als je een zelfstandig trouwambtenaar je huwelijk wilt laten voltrekken.
Soms is het voorlopig voldoende om alleen de naam door te geven en krijg je later bericht om documenten aan te leveren 📄
In sommige gevallen moet je hiervoor een aanvraagformulier meesturen tijdens het maken van je melding. In dat formulier geven jullie aan wie jullie eigen BABS is en wordt er na de bevestiging van jullie aanmelding contact opgenomen met de trouwambtenaar van jullie keuze.
Documenten aanleveren.
Wat zeker moet gebeuren is het aanleveren van de juiste documenten. Omdat de gemeente moet kunnen verifiëren dat jullie BABS daadwerkelijk benoemd en beëdigd is in een andere gemeente, zal er gevraagd worden naar een aantal stukken.
Meestal zijn dit de volgende papieren:
- Een kopie van het benoemings (of aanwijs) besluit van de gemeente waar jullie BABS werkzaam is
- Een kopie van het proces-verbaal van de rechtbank waaruit blijkt dat jullie trouwambtenaar beëdigd is
- Een kopie van een ID-bewijs van jullie BABS
- Een brief waaruit blijkt dat jullie trouwambtenaar actief huwelijken en partnerschappen voltrekt (van de gemeente waar jullie BABS voor werkt)
Soms wordt er bij de melding al gevraagd om alle documenten te uploaden, soms is het de bedoeling dat je het nastuurt, of dat jullie BABS dit doet.
Zelf informeer ik vooraf wat de bedoeling is, zodat de koppels die ik trouw hier niet achteraan hoeven te gaan. Ik hoop voor jou dat jullie trouwambtenaar dit ook doet, zodat je op tijd weet wat de bedoeling is en niet pas op het moment wanneer je klaar zit om de melding te maken erachter komt dat je nog allerlei papieren had moeten ontvangen. Scheelt tijd en moeite 😉
Dus vraag vooral aan jullie BABS of deze dit vooraf even kan uitzoeken voor je 📞 Lijkt mij niet een hele grote moeite en het maakt het voor jou en jouw geliefde een stuk gemakkelijker als je weet wat er van je verwacht wordt.
Papierwerk aangeleverd en dan?
Na het maken van de melding van je voorgenomen huwelijk krijg je een bevestiging. Meestal in de week dat je de melding hebt gemaakt.
En ook hier is het spannend wat er dan gaat gebeuren. Want de ene gemeente zal het gelijk in orde maken en dan heb je binnen een week een benoemingsbesluit op de mat, soms duurt het allemaal wat langer en krijg je pas kort voor jullie trouwdatum te horen dat het geregeld is.
Ik kan me voorstellen dat je meer dingen aan je hoofd hebt als je een bruiloft plant, dus ook hier zou ik ook jullie trouwambtenaar inschakelen.
Zelf vraag ik altijd naar het zaaknummer of dossiernummer van de melding, dat communiceert gemakkelijker met de gemeente. Ik check of de melding en de juiste documenten goed zijn aangekomen, op welke termijn de benoeming wordt afgegeven én naar wie de bevestiging gestuurd wordt. Want ook dit is een grote verrassing. Soms krijgt alleen de BABS een bericht, soms alleen het bruidspaar en als het goed geregeld is dan wordt die bevestiging naar allemaal gestuurd 😉
Dit gebeurt er kort voor jullie trouwdag.
Het is fijn als jullie snel na die melding weten dat het geregeld is, maar er moet nog wel iets gebeuren voor de dag zelf. Want die huwelijksakte moet ook op de trouwlocatie komen. Dit is wat mij betreft ook aan jullie trouwambtenaar. Die neemt contact op met de gemeente om te bespreken hoe dit in zijn werk gaat. Het kan zijn dat er iemand vanuit de gemeente – een bode of gastheer of gastvrouw – met de akte naar de locatie komt en er zijn ook gemeenten die verwachten dat de BABS zelf de huwelijksakte ophaalt en retourneert 📝 Als het goed is hebben jij en je geliefde daar helemaal geen zorgen over en is het na het aanleveren van de documenten en de bevestiging dat alles goed is ontvangen klaar voor jullie. Wat daarna volgt is de taak van jullie trouwambtenaar.
WEES OP TIJD! ⏳
In hoofdletters, ja. Want het is gebruikelijk dat je zo’n aanvraag voor een BABS voor één dag ruim voor jullie trouwdatum doet. Vaak tussen de 2 tot 4 maanden van tevoren.
En zeg nou zelf, het zou echt heel erg balen zijn dat jullie niet getrouwd kunnen worden door de trouwambtenaar van jullie keuze omdat een formulier of aanvraag te laat binnenkomt… 😕
Kort is de blog niet geworden, maar ik hoop wel dat het je meer duidelijkheid heeft gegeven. Als je meer wilt weten of iemand uit je omgeving je zomaar kan trouwen, dan kan je daar in dit artikel meer over lezen. En heb jij nu zelf een vraag waar je een antwoord op wilt, laat dan een reactie achter onder deze blog, dan kom ik bij je terug! Ik wens je veel plezier met alle voorbereidingen van je bruiloft!
Comments